Vuoden pimeimmän päivän jälkeen

On aika aloittaa joululoma. Vuosi 2020 jää varmasti meidän kaikkien mieleemme vuotena, jolloin kohtasimme katalan taudin. Taudin, joka pahimmillaan rajoitti yksilön vapauksia. Liikkua, tavata toisia sekä tehdä työtä. Taudin, joka toi meille huolia terveydestä ja toimeentulosta.

Onneksi ehdimme muutaman kerran juhlia ennen koronaa. Kuvassa ystäväni Kerttu Pylvänäinen, Piia Raiden ja Anu Manner maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa.

Koronan vaikutuksesta oma yrittäjän työni kutistui lähes olemattomiin. Jossakin kohtaa vuotta huomasin myös sen, että jatkuva kotona oleminen alkoi rassaamaan. Olen tottunut liikkumaan, niin työssäni kuin vapaalla. Kotoilu ei vain ole mun juttu pidemmällä aikavälillä.

Onneksi välillä pääsi arkea pakoon appivanhempien mökille.

Itselleni vaikeinta koronassa on se, että se rajoittaa yhtä tärkeintä arvoani. Vapautta. Vapautta tehdä työtä, mistä tykkää. Vapautta liikkua ja osallistua. Vapautta tavata ihmisiä. Vapautta matkustaa. Vapautta päättää omista asioista. Vapauttani olen tänä vuonna erityisesti kaivannut.

Vapaus. Sitä on ikävä.

Yrittäjästä joksikin

Vuoden alussa oli käynnissä kaksi isoa työprojektia: Roihu-hankkeen lopputyöt sekä osa-aikainen tiimivalmentajan työ Tiimiakatemiassa. Maaliskuussa iski korona, joka aikaansai sen, että yrittäjän arki muuttui isosti. Kalenteri tyhjeni ja alkoi yrittäjän pohdinta siitä, mitä sitä tekisi isona. 

Pieksämäen Lehti tallensi hienosti palasen Roihua tehdyillä lehtijutuilla. Suuri kiitos toimittaja Veera Järvenpää.

Jos mietin omaa bisnestäni, on sen lamaantumisessa kaksi syytä. Suurin syy oli se, että en ole  sydänpohjiani myöten innostunut digitaalisesta valmentamisesta. Tästä johtuen en lähtenyt kehittämään valmennusbisnestäni verkkoon. Ehkä ajattelin, että joko valmennan livenä tai sitten en valmenna lainkaan. 

Työni parhautta on kohdata kasvokkain toiset.

Miksi ajattelin näin? Tunnen itseni ja oma vahvuuteni on ihmisten kohtaamisissa. En ole parhaimmillani istuessani tietokoneen äärellä ruutua tuijottaen. No kukapa toisaalta olisi? Olen saanut kyllä palautetta, että sekin onnistuu. Mutta itse en koe sitä mielekkäänä työnä. Olen valmentaja, joka saa energiaa ja innostusta toisista ihmisistä. 

Ilo olla ihmisten kanssa. Kuvassa Roihu-hankkeen neljäs Syty yrittäjäksi -ryhmä.

Toinen syy liiketoiminnan lamaantumiseen oli se, ettei yksinyrittäjälle ollut tarjolla kehittämisrahaa. Jos olisin voinut hakea tukea bisneksen kehittämiseen, olisin tähän mahdollisuuteen varmasti tarttunut. Yksinyrittäjänä kehittämistyö piti tehdä omin voimin. Minusta koronatukirahoitus ei tässä mielessä ole kohdellut yrittäjiä tasapuolisesti.

Koronakriisi iski kovaa ja yllättäen. Vahvaa vaikuttamistyötä tehtiin mm. kansanedustajien välityksellä. Kuvassa Keski-Suomen Yrittäjien hallituksen jäseniä sekä MTK Keski-Suomen edustajia.

Mikä on yritykseni tilanne nyt? Tilanne on se, että se on lepuuttamassa. Odottamassa parempia aikoja. En aio y-tunnusta lopettaa, ainakaan vielä. Mutta olen tilanteessa, jossa päätoimeentuloni tulee muualta kuin omasta yrityksestäni. Olen siis koronavuoden aikana siirtynyt päätoimisesta yrittäjästä sivutoimiseksi yrittäjäksi. 

Lepuutellaan nyt sitten hetkinen.

Tämä muutos on todellinen muutos identiteetilleni. Olen ollut yrittäjä 21-vuotta. Olen aiemmin kertonut, että yrittäjyys on unelmieni ammatti. Kysyttäessä kuka olen, olen vastannut, että olen yrittäjä. Kuka ja mitä nyt olen, sitä pitää isosti pohtia. 

Kuvassa Suomen Yrittäjien kultainen yrittäjäristi, jonka sain ansiostani yrittäjänä 1.8.2019. Tuolloin olin ollut yrittäjä tasan 20 – vuotta.

Luopumisen tuskaa

Koronan tai siitä johtuneen liiketoiminnan lamaantumisen vuoksi, päätin, etten asetu ehdolle Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtajaksi. Näin ja näen, että se on tehtävä, jossa pitää olla yrittäjä isolla Y:llä. Oman tilanteeni vuoksi en kokenut enää olevani sellainen.

Maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa puhumassa teemalla Yhdessä.

Olen ollut yrittäjäjärjestössä mukana lähes koko yrittäjäuran ajan. Olen saanut toimia niin Keski-Suomen Yrittäjien kuin Suomen Yrittäjien hallituksessa. Olen toiminut kolmen valiokunnan puheenjohtajana. Olen saanut tutustua huikeisiin yrittäjäkollegoihin, joita yhdistää intohimo yrittäjyyden olosuhteiden parantamiseen. 

Koen, että omat vahvuuteni yrittäjäjärjestössä ovat kehittämis-, johtamis- sekä vaikuttamisosaaminen. Nämä eivät suoraan riipu siitä, paljonko on liikevaihtoni tai -voittoni. Osaamisen näkökulmasta uskon, että olisin voinut jatkaa järjestössä. Kuitenkin tunsin sydämessäni vahvasti sen, etten ollut oikea henkilö tehtävään. 

Kaksi vuotta puheenjohtajana ja kolme Petri Salmisen varapuheenjohtajana antoivat hyvän näköalapaikan yrittäjyyden edistämiseen. Työtä tulee jatkamaan suuresti arvostamani yrittäjä ja johtaja Jari-Pekka Koponen. Keski-Suomella ja maakunnan yrittäjillä ei ole mitään hätää. 

Nykyinen ja tuleva. Kuvassa kanssani puheenjohtaja Jari-Pekka Koponen. Sekä Johtajuus liekeissä -patsas.

Täytyy todelta, että kolmesta asiasta olen erityisen ylpeä järjestöurallani. Olin Keski-Suomen Yrittäjien ensimmäinen naispuheenjohtaja ja mielestäni onnistuin roolissani hyvin. Sain toimia liittokokouksen puheenjohtajana ja tämä rooli oli kyllä etukäteen kuumottava, mutta kokemuksena huikea. Onnistumisen takasi Suomen Yrittäjien Atte Rytkösen ja Albert Mäkelän erinomainen valmistelutyö. Kolmantena olen kiitollinen saamastani Johtajuus liekeissä -tunnustuksesta. Sain sen nimenomaan taidoistani johtaa ja tämä tunnustus on siksi minulle erityisen tärkeä. 

Nyt mennään. Tässä vaiheessa kokousta en vielä tiennyt miten hienoja päätöksiä tulen nuijimaan.

Upea oli myös Johanna Soilun kirjoittaama puhe. Sen voit lukea tästä. Lämmin kiitos vielä kerran Johannalle sinun kauniista sanoistasi.

Torvi on soinut. Yksi hienoimpia hetkiä puheenjohtajan työssäni.

Sukeltamista uuteen

Olen tehnyt osa- ja määräaikaisena töitä Tiimiakatemiassa tammikuusta alkaen. Kesän lomailin, mutta työt jatkuivat elokuusta eteenpäin. Olen valmentanut kymmentä huipputyyppiä osuuskunta Kaukassa. Vuosi Kaukan matkassa on ollut erittäin opettavainen. On ollut mäkiä, ylös ja alas. On tullut takapakkia ja hirmuloikkia. Uskon, että ajan kanssa ihan hyvä tulee. Luotan prosessiin. 

Kuvassa Hevisaurus aka Kauka. Meidän ensikohtaaminen.

Työt Anun, Jannen, Letimin, Kimmon ja Hannan kanassa jatkuvat keväällä. Olenkin iloinen, että saan toisen tiimin valmennettavaksi. Pinkut wellcome, yhteinen matkamme alkaa 7.1.2021. Ihan jännittää, että millainen vuosi ensi vuodesta kehkeytyy. Se sisältää varmasti paljon työtä, hauskoja hetkiä ja toivottavasti myös yhteisiä matkoja. 

Tässähän me ollaan. Tiimiakatemian valmentajat vuosimallia 2020. Kuvasta puuttuu Essi Silvennoinen.

Sillä matkalle minä kaipaan

Tänä vuonna oli suunnitteilla oikea matkojen vuosi. Vuosi alkoi Thaimassa parhaassa seurassa. Sen jälkeen määmatkalle ystävän luo Dohaan, sitten ystävien kanssa junalla Moskovaan, työreissuja Baskimaahan, Corkiin ja Rotterdamiin, OES8 -ryhmän kanssa matka Reykjavikiin ja Suomen Yrittäjien matka Brysseliin. Varmasti jokin lomareissu kesällä  (kukaties hätrikki Marmarikseen) ja ehdottomasti palmun alle lämpöön jouluna. Vuoteen oli ladattu paljon uusia maita ja kokemuksia.

Vuosi 2020 vaihtui Thaimaan auringon alla.

Ja kuten tiedämme. Tuli korona ja matkat peruttiin. 

Ehdin onnekseni käydä Dohassa ja se oli kyllä hieno matka. Eikä vähiten siksi, että pääsin sukeltamaan siihen, millaista on ollut ystäväperheeni arki vieraassa maassa. Oli upeaa nähdä millainen bling bling kaupunki Doha on. Oli mielenkiintoista kuulla millaista on elää Dohassa ja Qatarissa. Ikimuistoista oli vierailla Qatar Suomi —koulussa ja nähdä millaista on oppimisen arki todella kansainvälisessä koulussa. 

Dohassa ehdimme käydä ajamassa aavikkorallia ja sitä ennen lämmiteltiin kamelien selässä. Jänniä otuksia. Mutta ystävä on ihana!

Outoa on se, etten tiedä minne olen seuraavaksi menossa. Tai no tiedän, uudeksi vuodeksi Sallaan. In the middle of nowhere. Jotenkin sopii ajankuvaan. Ja kerrottava toki on, että kävin kesällä Pohjois-Norjassa. Näin jälkikäteen voin vain todeta, että olipa upea reissu. Kaikkialla oli niin kaunista ja jylhää. Pohjois-Norjaan haluan ehdottomasti mennä uudestaan. 

Matka Senjalla olevan Hästenin huipulle pisti puuskuttaan. Mutta maisema oli kaiken vaivannäön arvoinen.

Kaipaan tunnetta, kun jätän laukun hihnalle. Kuuntelen Haloo Helsingin Maailman toisella puolen. ”Nyt hihnalle laukku ja viimeinen kuppi naamaan…”. Ikävöin tunnetta, kun saa nousta koneeseen ja vilkaista viimeisen kerran rakasta Suomen maata. Matkalle minä totisesti kaipaan. 

Siinä se on, hihnalla.

Kiitos 2020, tervetuloa 2021

Ystäväni Suvi kirjoitti, että 2021 on ikään kuin vuosien ykkönen. Eli jos nyt ei kaiken uuden alku, niin alku. Ehkä koen niin itsekin. Odotan uteliaana sitä, mitä tämä ykkönen tuo elämääni. Millaisia riemullisia työjuttuja? Miten yrittäjyydelleni käy? Millaisen identiteetin itselleni rakennan? Millaiseksi elämä ylipäätään muodostuu? Mielessä on enemmän kysymyksiä, kuin vastauksia. Ja se on hyvä niin. 

Katse eteenpäin. Uteliaasti ja avoimesti.

Ensi vuonna haluan antaa aikaa omalle hyvinvoinnille. Haluan antaa aikaa myös rakkaille ihmisille. Haluan oppia jotakin uutta. Haluan matkustaa ja lukea. Ehkä on aika aloittaa kirjoittaminen. Koronasta huolimatta näin vuoden pimeimmän päivän jälkeen voi kuitenkin todeta kaiken olevan ihan hyvin. Toivottavasti näin on myös sinulla. 

Näiden ihanuuksien kanssa haluan viettää enemmän aikaa.

Olen usein laittanut joulukortteihin varatut varat kehitysmaiden tyttöjen ja naisten hyväksi. Tänä vuonna päätin sijoittaa ne kotimaahan. Joka minut hyvin tuntee, tietää, että olen eläinrakas ihminen. Tämän vuoksi päätin, että annan pienen lahjoituksen Harrinivan rekikoirakeskukselle. Sarek, se on kummikoirani nimi.

Kummikoirani Sarek, eikö ookin ihana?

Siispä ihanaa joulua ja kaikkea hyvää uudelle alulle 2021!

Tapu
Happy Rain Woman